Ενεργειακά Τζάκια

Τα αερόθερμα ενεργειακά τζάκια, συνδυάζουν τη θαλπωρή του παραδοσιακού τζακιού όμως με υψηλή απόδοση, μεγάλη εξοικονόμηση στην καύση ξύλων και μέγιστη ασφάλεια. Πέρα από τον κλασικό τρόπο απόδοσης θερμότητας που έχει ένα ανοιχτό τζάκι, ένα αερόθερμο ενεργειακό τζάκι ζεσταίνει τον αέρα του σπιτιού σας, με φυσική ή μηχανικά υποβοηθούμενη κυκλοφορία αέρα (ανεμιστήρας), κάνοντας την ατμόσφαιρα στο σπίτι σας ευχάριστη και υγιεινή. Ανάλογα με τη θερμαντική ικανότητα του ενεργειακού τζακιού, υπάρχει η δυνατότητα να καλύψετε από ένα μεγάλο δωμάτιο, μέχρι ένα ολόκληρο σπίτι, μεταφέροντας θερμό αέρα με αεραγωγούς και στόμια, στα υπόλοιπα δωμάτια της κατοικίας σας.
Το βασικό πλεονέκτημα των ενεργειακών τζακιών σε σύγκριση με τα απλά τζάκια είναι ότι εκμεταλλεύονται στο μέγιστο τη θερμότητα που παράγουν είτε διοχετεύοντας την σωστά στον αέρα του χώρου.
Τα ενεργειακά τζάκια μπορούν να αξιοποιήσουν το 70-90% της θερμογόνου δύναμης της καύσιμης ύλης, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά τζάκια που εκμεταλλεύονται μόνο το 10-20%.

Η καύση στην κλειστή εστία είναι ελεγχόμενη, δηλαδή το ξύλο καίγεται με λιγότερο αέρα, όσο χρειάζεται για να γίνει η καύση και έτσι έχουμε μια οικονομία στην κατανάλωση του ξύλου (3-4 φορές λιγότερα ξύλα), που σημαίνει λιγότερα χρήματα, λιγότερο κόπο και ακόμα εξοικονόμηση κατανάλωσης πετρελαίου κεντρικής θέρμανσης όπου υπάρχει καλοριφέρ, γιατί ανάλογα με το μοντέλο που θα εγκατασταθεί μπορεί να αποδώσει μέσα στο χώρο, από 8.000 -30.000 θερμίδες την ώρα.
Όλες οι κλειστές εστίες έχουν σύστημα ρύθμισης του αέρα καύσης και έτσι είναι δυνατή η ρύθμιση της έντασης της φωτιάς κατά βούληση, δηλαδή σιγανή ή δυνατή φωτιά, πράγμα που δεν γίνεται σε οποιαδήποτε ανοικτή εστία.

Στα αερόθερμα τζάκια ο αέρας μεταφέρεται με ελεύθερη φυσική ροή ή με βεβιασμένη μέσω ηλεκτρικού ανεμιστήρα. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε με αεραγωγούς να τον μεταφέρουμε μέχρι και 15μ μακριά και να ζεστάνουμε όλο το σπίτι.

Μεταφερθείτε στο e-shop για να δείτε αερόθερμα τζάκια

Η κατασκευή του ενεργειακού τζακιού είναι σαφώς ακριβότερη από ένα απλό ανοικτού τύπου κλασσικό τζάκι, αλλά πολύ σύντομα γίνεται απόσβεση των χρημάτων λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης θερμικής ενέργειας.
Κατά την εγκατάσταση ενός ενεργειακού αερόθερμου τζακιού πρέπει να ακολουθήσουμε μια σειρά συγκεκριμένων βημάτων για να έχουμε απόδοση, οικονομία και ασφάλεια κατά τη λειτουργία του.
Η σωστή επιλογή της θέσης όπου θα τοποθετηθεί η εστία είναι το πρώτο βήμα. Η θέση του δωμάτιο που θα τοποθετηθεί, η διαδρομή της καμινάδας, οι αποστάσεις και οι διαδρομές τυχόν αεραγωγών που θα τοποθετηθούν για τη διανομή του αέρα προς άλλα δωμάτια, τα σημεία λήψης φρέσκου αέρα από το περιβάλλον, η στατική επάρκεια και η διάνοιξη οπών για την καμινάδα και τους αεραγωγούς θα πρέπει να αποτελέσουν βασικά στοιχεία για την επιλογή της θέσης τοποθέτησης του τζακιού. Φυσικά η εναρμόνιση στην αρχιτεκτονική διαρρύθμιση του δωματίου και η εύκολη πρόσβαση για την τροφοδοσία των ξύλων και την απόρριψη της στάχτης κατά τον καθαρισμό της εστίας, θα πρέπει επίσης να ληφθούν σοβαρά υπόψη στην επιλογή της θέσης εγκατάστασης του τζακιού.
Αφού επιλέξουμε τη θέση τοποθέτησης της εστίας σειρά έχει η διάνοιξη οπών στους τοίχους και τυχόν και στην οροφή αφενός για την λήψη φρέσκου αέρα και αφετέρου για την διαδρομή της καμινάδας. Επίσης διάνοιξη οπών σε τοίχους μπορεί να χρειαστεί και για την όδευση αεραγωγών στην περίπτωση διοχέτευσης ζεστού αέρα και σε άλλους χώρους της κατοικίας.
Για την σωστή λειτουργία μιας ενεργειακής αερόθερμης εστίας πρέπει να γίνει μέριμνα για την λήψη φρέσκου αέρα από το περιβάλλον ο οποίος θα οδηγηθεί στην εστία για την καύση των ξύλων. Αποτελεί λοιπόν τον λεγόμενο αέρα καύσης. Ειδικά στις σύγχρονες κατασκευές όπου οι θερμικές μονώσεις των κτιρίων σε ότι αφορά των αερισμό τους από τα κουφώματα είναι σημαντικά στεγανές, η λήψη του αέρα καύσης από το περιβάλλον και όχι μέσα από τον ίδιο χώρο κρίνεται απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του τζακιού. Στην εξωτερική πλευρά του τοίχου στην οπή που ανοίχτηκε για την λήψη φρέσκου αέρα καύσης θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα στόμιο που να διαθέτει κεκλιμένα πτερύγια προστασίας από βροχή και αέρα, ενώ το στόμιο εσωτερικά του θα πρέπει να έχει σήτα για την αποφυγή εισόδου εντόμων στο εσωτερικό του δωματίου. Ένας εύκαμπτος αεραγωγός από αλουμίνιο θα χρειασθεί για την όδευση του αέρα καύσης από το στόμιο έως το σημείο όπου η εστία δέχεται τον αέρα καύσης. Ο αεραγωγός αυτός δεν χρειάζεται να μονωθεί. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην περίπτωση που το τζάκι που επιλέξαμε δεν διαθέτει μηχανισμό ρύθμισης της παροχής του αέρα καύσης (νταμπερ), ένα αντίστοιχο ντάμπερ με ντίζα, ως επιπλέον αξεσουάρ θα πρέπει να τοποθετηθεί ανάμεσα στο στόμιο λήψης αέρα καύσης και του αεραγωγού, ώστε να επιτυγχάνεται η ρύθμιση της ποσότητας του αέρα που θα οδηγήσουμε στην εστία και αντίστοιχα να ρυθμίζουμε πόσο πιο έντονα ή σιγά θέλουμε την ένταση της φλόγας αναλόγως. Η διάμετρος του αεραγωγού, του ντάμπερ λήψης αέρα καύσης και του στομίου θα πρέπει να είναι διαμέτρου Φ100 ή για τετράγωνο στόμιο επιλέγουμε 150Χ150mm. Πάντα όμως ακολουθούμε τις προδιαγραφές του κατασκευαστή της εστίας.

Αγοράστε στόμια τζακιού στο eshop….

Θερμική μόνωση

Η θερμική μόνωση με πλάκες πετροβάμβακα οι οποίες από τη μία τους πλευρά θα έχουν επικάλυψη αλουμινίου, θα πρέπει να τοποθετηθεί αφενός σε όλη την επιφάνεια του τοίχου που θα κλειστεί μέσα στην επένδυση του τζακιού, είτε είναι πίσω από το τζάκι ή και δεξιά, αριστερά της εστίας και αφετέρου σε όλη την επένδυση εσωτερικά της γυψοσανίδας που θα καλύψει την εστία μας. Οι πλάκες πετροβάμβακα θα πρέπει να στερεωθούν σωστά και να καλυφθούν με αλουμινοταινία όλα τα σημεία που εφάπτονται οι πλάκες μεταξύ τους. Οι πλευρά του πετροβάμβακα που έχει το φύλλο αλουμινίου θα είναι προς την εσωτερική πλευρά του θερμοθαλάμου της εστίας και όχι προς τον τοίχο ή την γυψοσανίδα. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις που η καμινάδα διέρχεται από ξύλινα στοιχεία οροφής ή σκεπής όπου πρέπει να γίνει περεταίρω και προσεχτική θερμική μόνωση της καμινάδας σε αυτά τα σημεία ακόμα και αν αυτή είναι διπλού τοιχώματος μονωμένη.

Αγοράστε μονώσεις τζακιών στο eshop

Στόμια

Πέρα από την λήψη φρέσκου αέρα από το περιβάλλον για την καύση της εστίας, πρέπει επίσης να προβλέψουμε το σημείο όπου θα εισέρχεται φρέσκος αέρας από το περιβάλλον στον θερμοθάλαμο (φούσκα) που θα προκύψει από την επένδυση του τζακιού. Επειδή στον θερμοθάλαμο αφενός από την καμινάδα και αφετέρου από την ίδια την εστία δημιουργείται ζεστός όγκος αέρα, αυτός θα πρέπει να ψύχεται και να εκτονώνεται ώστε να δημιουργείτε συνεχώς ροή αέρα εντός του θερμοθαλάμου. Για την είσοδο του αέρα στον θερμοθάλαμο της επένδυσης ανοίγεται αντίστοιχη οπή στον εξωτερικό τοίχο του δωματίου που εφάπτεται στην εστία, πλάγια ή στο πίσω μέρος, στο ύψος του θερμοθαλάμου, όπου τοποθετείται ένα στόμιο διαστάσεων 150Χ150mm. Το στόμιο αυτό θα πρέπει να διαθέτει κεκλιμένα πτερύγια προστασίας από βροχή και αέρα, ενώ το στόμιο εσωτερικά του θα πρέπει να έχει σήτα για την αποφυγή εισόδου εντόμων στο εσωτερικό του δωματίου και θα πρέπει να είναι τύπου «ανοιγόμενο» και στο εσωτερικό του να φέρει επίσης φίλτρο αέρα για τον καθαρισμό του αέρα που εισέρχεται στον θερμοθάλαμο της εστίας, διότι αυτός ο αέρα στη συνέχεια διοχετεύεται στο εσωτερικό χώρο του σπιτιού. Επίσης το συγκεκριμένο στόμιο θα πρέπει να διαθέτει μηχανισμό ρύθμισης της εισόδου του αέρα (ντάμπερ) για να μπορούμε να ρυθμίσουμε την ποσότητα του αέρα που θα βάλουμε στον θερμοθάλαμο της επένδυσης. Στην περίπτωση που η εστία δεν εφάπτεται σε εξωτερικό τοίχο, τότε για την εισαγωγή φρέσκου αέρα στον θερμοθάλαμο θα πρέπει να ελεγχθεί η περίπτωση που αυτός μπορεί να διοχετευθεί μέσω ενός εύκαμπτου αμόνωτου αεραγωγού αλουμινίου ή στην περίπτωση που και αυτό είναι αδύνατο τότε θα πρέπει να εισαχθεί από το εσωτερικό του σπιτιού με την τοποθέτηση ενός στομίου στην γυψοσανίδα της επένδυσης στην αρχή της διαμόρφωσης του θερμοθαλάμου (φούσκας).

Επίσης στην περίπτωση που το τζάκι μας διαθέτει ανεμιστήρα για την προσαγωγή ζεστού αέρα στην κατοικία μας, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την εισαγωγή αέρα στον ανεμιστήρα. Ο ανεμιστήρας θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα μια ποσότητα αέρα να μπορεί να την λαμβάνει από το εξωτερικό περιβάλλον και τον υπόλοιπο να τον επανακυκλοφορεί από τον εσωτερικό χώρο. Η λήψη φρέσκου αέρα έχει σαν αποτέλεσμα ο ζεστός αέρας που τελικά διοχετεύεται στον χώρος μας να μην ξεραίνεται γεγονός που δημιουργεί δυσάρεστη ατμόσφαιρα και μαυρίσματα στους τοίχους ενώ η ανακυκλοφορία της υπόλοιπης ποσότητας αέρα από τον εσωτερικό χώρο μας εξοικονομεί ενέργεια διότι η αναθέρμανσή του επιτυγχάνεται ευκολότερα διότι αυτός είναι ήδη ζεστός από την μέχρι τώρα λειτουργία του τζακιού. Έτσι ένα στόμιο λήψης φρέσκου αέρα το οποίο θα τοποθετηθεί επίσης στον εξωτερικό τοίχο θα παραλαμβάνει τον φρέσκο αέρα και μέσο ενός αμόνωτου εύκαμπτου αεραγωγού αλουμινίου θα διοχετεύεται στη μία πλευρά του ανεμιστήρα. Το στόμιο αυτό θα πρέπει να διαθέτει κεκλιμένα πτερύγια προστασίας από βροχή και αέρα, ενώ το στόμιο εσωτερικά του θα πρέπει να έχει σήτα για την αποφυγή εισόδου εντόμων στο εσωτερικό του δωματίου και θα πρέπει να είναι τύπου «ανοιγόμενο» και στο εσωτερικό του να φέρει επίσης φίλτρο αέρα για τον καθαρισμό του αέρα που εισέρχεται στον ανεμιστήρα, διότι αυτός ο αέρα στη συνέχεια διοχετεύεται στο εσωτερικό χώρο του σπιτιού. Επίσης το συγκεκριμένο στόμιο θα πρέπει να διαθέτει μηχανισμό ρύθμισης της εισόδου του αέρα (ντάμπερ) για να μπορούμε να ρυθμίσουμε την ποσότητα του φρέσκου αέρα που θα διοχετεύσουμε στη μία πλευρά του ανεμιστήρα. Το στόμιο λήψης φρέσκου αέρα μπορεί να είναι διαστάσεων 150Χ150mm ενώ οι αεραγωγός αλουμινίου μπορεί να είναι Φ120. Αντιστοίχως ένα άλλο στόμιο θα τοποθετηθεί εσωτερικά στο κάτω μέρος της επένδυσης στο μπροστινό ή πλαϊνό της μέρος. Το στόμιο αυτό θα διαθέτει επίσης (ντάμπερ) για να μπορούμε να ρυθμίσουμε την ποσότητα του αέρα που θα επανακυκλοφορεί από τον εσωτερικό χώρο και θα διοχετεύσουμε στη άλλη πλευρά του ανεμιστήρα. Η διάσταση αυτού του στομίου μπορεί να είναι επίσης 150Χ150mm, αλλά επίσης μπορεί να προτιμηθεί και σε άλλες διαστάσεις παράδειγμα αντί για τετράγωνο να είναι παραλληλόγραμμο, ενώ η αισθητική τους ποικίλει ανάλογα, όπως επίσης και το χρώμα που θα επιλέξουμε. Από αυτό το στόμιο ένας εύκαμπτος αμόνωτος αεραγωγός αλουμινίου Φ120 θα οδηγήσει τον αέρα της ανακυκλοφορίας στην άλλη πλευρά του ανεμιστήρα.

Ο αέρας που αναρροφάται από τον ανεμιστήρα διέρχεται μέσα από τον αεροθάλαμο του τζακιού, ζεσταίνεται και εξέρχεται από τα αντίστοιχα σημεία εξόδου ζεστού αέρα που διαθέτει η εστία. Στη συνέχεια διοχετεύεται στον χώρο όπου έχει τοποθετηθεί η εστία ή μπορεί να οδηγηθεί και σε άλλα δωμάτια του σπιτιού μας. Για την διανομή του ζεστού αέρα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι αντίστοιχοι αεραγωγοί. Προτείνονται αυτοί οι αεραγωγοί να μην είναι σπιράλ αλουμινίου όπως χρησιμοποιήθηκαν στις προηγούμενες περιπτώσεις αλλά να τοποθετηθούν ανοξείδωτοι εύκαμπτοι αεραγωγοί. Στην περίπτωση που ο ζεστός αέρας θέλουμε να οδηγηθεί και σε μακρινά δωμάτια του σπιτιού μας τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον για αυτές τις διαδρομές αεραγωγοί γαλβάνιζε λείας επιφάνειας για να έχουμε μικρότερες τριβές στην ταχύτητα του αέρα και σίγουρα αυτά τα δίκτυα να μονωθούν θερμικά με πετροβάμβακα σε ρολό ή κάποιο άλλο πιστοποιημένης χρήσης μονωτικό υλικό. Οι διατομές των αεραγωγών που θα οδηγήσουν τον αέρα σε απομακρυσμένα δωμάτια, πρέπει να μελετηθούν σωστά με βάση την παροχή και πίεση του ανεμιστήρα, το μήκος της όδευσης και τις διαδρομές.

Δείτε αεραγωγούς στο eshop

Δείτε στόμια στο eshop

Ο αέρας που αναρροφάται από τον ανεμιστήρα διέρχεται μέσα από τον αεροθάλαμο του τζακιού, ζεσταίνεται και εξέρχεται από τα αντίστοιχα σημεία εξόδου ζεστού αέρα που διαθέτει η εστία. Στη συνέχεια διοχετεύεται στον χώρο όπου έχει τοποθετηθεί η εστία ή μπορεί να οδηγηθεί και σε άλλα δωμάτια του σπιτιού μας. Για την διανομή του ζεστού αέρα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι αντίστοιχοι αεραγωγοί. Προτείνονται αυτοί οι αεραγωγοί να μην είναι σπιράλ αλουμινίου όπως χρησιμοποιήθηκαν στις προηγούμενες περιπτώσεις αλλά να τοποθετηθούν ανοξείδωτοι εύκαμπτοι αεραγωγοί. Στην περίπτωση που ο ζεστός αέρας θέλουμε να οδηγηθεί και σε μακρινά δωμάτια του σπιτιού μας τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον για αυτές τις διαδρομές αεραγωγοί γαλβάνιζε λείας επιφάνειας για να έχουμε μικρότερες τριβές στην ταχύτητα του αέρα και σίγουρα αυτά τα δίκτυα να μονωθούν θερμικά με πετροβάμβακα σε ρολό ή κάποιο άλλο πιστοποιημένης χρήσης μονωτικό υλικό. Οι διατομές των αεραγωγών που θα οδηγήσουν τον αέρα σε απομακρυσμένα δωμάτια, πρέπει να μελετηθούν σωστά με βάση την παροχή και πίεση του ανεμιστήρα, το μήκος της όδευσης και τις διαδρομές.

Επίσης ένα άλλο στόμιο από το οποίο θα εκτονώνεται ο ζεστός αέρας που προέκυψε στον θερμοθάλαμο (φούσκα) της επένδυσης του τζακιού από την θερμοκρασία της καμινάδας αλλά και της ίδιας της εστίας, θα πρέπει επίσης να τοποθετηθεί σε υψηλό σημείο στην πρόσοψη ή και στο πλάι της επένδυσης. Υπάρχει η δυνατότητα η θερμική εκτόνωση της φούσκας να γίνεται στο ίδιο στόμιο από το οποίο θα εξέρχεται και ο ζεστός αέρας του αεροθαλάμου της εστίας με τον ανεμιστήρα, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό κιβώτιο (πλένουμ) στομίου στο οποίο κατά μήκος του υπάρχει μούφα όπου συνδέεται ο ανοξείδωτος αεραγωγός του τζακιού ενώ το υπόλοιπο τμήμα του είναι ανοικτό ώστε να εκτονώνεται με φυσική ροή ο ζεστός αέρας του θερμοθαλάμου.

Τέλος να τονίσουμε ότι κατά την τοποθέτηση των στομίων τα οποία συνδέονται με αεραγωγούς, ο αεραγωγός δεν πρέπει απλά να στερεώνεται εσωτερικά του στομίου, αλλά ανάμεσα στο στόμιο και τον αεραγωγό παρεμβάλλεται το αντίστοιχο σε διαστάσεις κιβώτιο στομίου το οποίο από την άλλη του πλευρά διαθέτει μούφα ίδιας διαμέτρου με τον αεραγωγό που θα συνδεθεί. Το κιβώτιο μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε τέλεια διανομή του αέρα σε όλη τη διάσταση του στομίου, όπως και αντιστοίχως και στις περιπτώσεις των στομίων που τοποθετούνται για την λήψη αέρα.

Επένδυση τζακιού με γυψοσανίδα

Η επένδυση της εστίας για λόγους ασφαλείας και σύμφωνα με τους κανονισμούς θα πρέπει να γίνεται με πιστοποιημένες πυράντοχες γυψοσανίδες. Η τελική διαμόρφωση της επένδυσης καθώς και τα υπόλοιπα υλικά διακόσμησης (πέτρα, ξύλο, μέταλλο) καθώς και ο κρυφός φωτισμός, αποτελεί επιλογή του ιδιοκτήτη με σκοπό την αρχιτεκτονική εναρμόνιση της επένδυσης του τζακιού στην διαρρύθμιση του χώρου.

Η επένδυση της εστίας για λόγους ασφαλείας και σύμφωνα με τους κανονισμούς θα πρέπει να γίνεται με πιστοποιημένες πυράντοχες γυψοσανίδες. Η τελική διαμόρφωση της επένδυσης καθώς και τα υπόλοιπα υλικά διακόσμησης (πέτρα, ξύλο, μέταλλο) καθώς και ο κρυφός φωτισμός, αποτελεί επιλογή του ιδιοκτήτη με σκοπό την αρχιτεκτονική εναρμόνιση της επένδυσης του τζακιού στην διαρρύθμιση του χώρου.

Χειρισμός λειτουργίας αερόθερμου ενεργειακού τζακιού με ανεμιστήρα
Για την λειτουργία της ενεργειακής εστίας με ανεμιστήρα, τοποθετείται το αντίστοιχο χειριστήριο. Το χειριστήριο είναι συνήθως ηλεκτρονικό επίτοιχης τοποθέτησης. Μπορεί να τοποθετηθεί στην γυψοσανίδα της επένδυσης συνήθως για λόγους αισθητικής στο πλάι. Για την ηλεκτρική εγκατάσταση απαιτείται παροχή ρεύματος στο χειριστήριο, καλώδιο από το χειριστήριο στον ανεμιστήρα του τζακιού και η τοποθέτηση του αισθητηρίου θερμοκρασίας αέρα που συνοδεύει το χειριστήριο. Το αισθητήριο τοποθετείται συνήθως μέσα σε ένα από τα στόμια εξόδου ζεστού αέρα του αεροθαλάμου που βρίσκονται στο πάνω μέρος της επένδυσης της εστίας, με σκοπό την εύκολη πρόσβαση σε αυτό σε περίπτωση μελλοντικής αντικατάστασης. Η όδευση του καλωδίου του αισθητηρίου μέσα σε ένα σπιράλ θερμικής προστασίας, αφενός προστατεύει το καλώδιο από την θερμοκρασία του αέρα μέσα στην επένδυση, κάτι το οποίο πρέπει να γίνει και στα υπόλοιπα καλώδια της ηλεκτρικής εγκατάστασης του χειριστηρίου που βρίσκονται εντός της επένδυσης και αφετέρου διευκολύνει την αντικατάσταση του αισθητηρίου σε περίπτωση που χρειαστεί αντικατάσταση.
Από το χειριστήριο του τζακιού μπορούμε να επιλέξουμε αυτόματη ή χειροκίνητη λειτουργία του ανεμιστήρα όπου όταν η θερμοκρασία του αέρα του τζακιού γίνει μεγαλύτερη από μια ορισμένη τιμή ενεργοποιείται αυτόματα ο ανεμιστήρας και στην περίπτωση της αυτόματης λειτουργίας όσο πιο ζεστός είναι ο αέρας τόσο ο ανεμιστήρας δουλεύει σε μεγαλύτερη ταχύτητα και αντιστρόφως. Στην χειροκίνητη λειτουργία ο ανεμιστήρας δουλεύει στην ταχύτητα που επιλέξαμε εμείς. Μια σειρά από λειτουργίες ασφάλειας και ειδοποιήσεων συνοδεύουν το λειτουργικό του χειριστηρίου και στην ψηφιακή του οθόνη αναγράφεται η θερμοκρασία του αέρα καθώς και άλλες πληροφορίες που αφορούν την λειτουργία του χειριστηρίου.

Δείτε ανεμιστήρες τζακιών στο eshop….

Δείτε θερμοστάτες τζακιών στο eshop….

Καμινάδα

Η καμινάδα του τζακιού έχει εξίσου μεγάλη σημασία όσο και η ποιότητα κατασκευής της εστίας. Η διατομή της έχει σχέση με το συνολικό μήκος και ύψος της όδευσης, την έξοδο καυσαερίων του τζακιού και τις οδηγίες του κατασκευαστή. Στην περίπτωση τοποθέτησης μια νέας καμινάδας σε υφιστάμενο κτίριο επιλέγουμε ανοξείδωτη καμινάδα διπλού τοιχώματος λείας επιφάνειας (όχι ελικοειδής) με θερμική μόνωση. Σημειώνουμε επίσης ότι τα πρώτα μέτρα της διαδρομής της από την έξοδο καυσαερίων της εστίας, τα οποία βρίσκονται εντός της επένδυσης του θερμοθαλάμου (φούσκας) του τζακιού, θα είναι κατασκευασμένα με ανοξείδωτη αμόνωτη καμινάδα με τα αντίστοιχα εξαρτήματα π.χ ημιγωνίες, για να εκμεταλλευτούμε την θερμότητα της καμινάδας μεταφέροντάς την στον χώρο μας. Μετά από τα πρώτα μέτρα όδευσης τοποθετούμε ανοξείδωτη μονωμένη καμινάδα και εξαρτήματα. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε όλα τα σημεία σύνδεσης των τεμαχίων της καμινάδας ώστε να επιτυγχάνετε άριστη στεγανοποίηση. Αποφεύγουμε την τοποθέτηση αεραγωγών τύπου ελικοειδούς σπιράλ αλουμινίου ή και ανοξείδωτου για λόγους ασφάλειας κα σωστής λειτουργίας, διότι στα σπιράλ πολύ σύντομα θα συσσωρευτεί κάπνα.
Το τελείωμα της καμινάδας πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον 1,5 μέτρο πάνω από την ταράτσα ή τον κορφιά της κεραμοσκεπής και να τοποθετείται ένα καπέλο με προστασία στους ανέμους και τη βροχή.

Δείτε καμινάδες τζακιών στο eshop….

Συντήρηση - Καθαρισμός

Η κατασκευή των σύγχρονων ενεργειακών εστιών είναι τέτοια ώστε να διευκολύνει τον εξωτερικό αλλά και τον εσωτερικό καθαρισμό. Ένα μεγάλο συρτάρι για την συγκέντρωση της στάχτης που παράγεται από την καύση, βοηθά στην απομάκρυνσή της με ευκολία.
Συνίσταστε το δοχείο στάχτης της εστίας να καθαρίζεται σε καθημερινή βάση πριν το πρώτο άναμμα του τζακιού, το τζάμι να καθαρίζεται επίσης σε τακτά διαστήματα μόλις αυτό γίνει θολό ή μαύρο και να ελέγχεται το πυρίμαχο κορδόνι στεγανοποίησης που βρίσκεται περιμετρικά της πόρτας. Στην περίπτωση που αυτό έχει αρχίσει να φθείρετε καλό είναι να αντικατασταθεί αμέσως διότι η όχι τέλεια στεγανοποίηση της πόρτας αφενός μπορεί να δημιουργήσει καυσαέρια και δυσοσμία στον χώρο μας, αφετέρου η είσοδος αέρα στον θάλαμο καύσης που μπορεί να εισέλθει πλέον από την πόρτα μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ρύθμιση της καύσης.
Ο γενικότερος καθαρισμός της εστίας σε ότι αφορά τα φίλτρα των στομίων, τον ανεμιστήρα και οπωσδήποτε την καμινάδα, είναι επίσης σημαντικό να γίνεται στην ετήσια συντήρηση του τζακιού, η οποία είναι καλό να πραγματοποιείται στο τελείωμα της σεζόν λειτουργίας της συσκευής και όχι στο ξεκίνημα, ώστε τα κατάλοιπα καύσης που έχουν συσσωρευτεί στις διαδρομές της εστίας και της καμινάδας να απομακρύνονται πριν την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος το καλοκαίρι, διότι η υγροποίηση που θα συμβεί είναι ιδιαίτερα διαβρωτική για όλα τα μεταλλικά μέρη με τα οποία βρίσκεται σε επαφή.

Δείτε υλικά καθαρισμού τζακιών στο eshop….

Η εταιρία Η/Μ ΕΡΓΑ – ΠΑΛΙΟΓΙΑΝΝΗΣ συνεργάζεται με τα πλέον εξειδικευμένα εργοστάσια κατασκευής ενεργειακών τζακιών Edilkamin και Volcano, προσφέροντας στους πελάτες της πιστοποιημένες εστίες αερόθερμες και υδραυλικές, με υψηλή απόδοση και αισθητική, άμεση τεχνική υποστήριξη και ανταλλακτικά, εξασφαλίζοντας παράλληλα ανταγωνιστικές τιμές.

Φυλλάδιο

Δωρεάν Μελέτη

Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας για να συνεχίσετε

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζεται προβλήματα με το λογαριασμό σας παρακαλώ επικοινωνήστε με τον διαχειριστή