Ηλεκτρικοί Λέβητες κεντρικής θέρμανσης.

Οι ηλεκτρικοί λέβητες είναι μια σύγχρονη λύση για συστήματα κεντρικής θέρμανσης.
Οπτικά σε πολλές περιπτώσεις μοιάζουν με τους επίτοιχους λέβητες αερίου, σε ότι αφορά τις διαστάσεις τους και την επιτοίχια τοποθέτηση τους.

Οι ηλεκτρικοί λέβητες είναι μια σύγχρονη λύση για συστήματα κεντρικής θέρμανσης.
Οπτικά σε πολλές περιπτώσεις μοιάζουν με τους επίτοιχους λέβητες αερίου, σε ότι αφορά τις διαστάσεις τους και την επιτοίχια τοποθέτηση τους.
Επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούν ένα πλήρης λεβητοστάσιο και περιλαμβάνουν εσωτερικά του πλαισίου τους τον κυκλοφορητή, δοχείο διαστολής, βαλβίδα ασφαλείας και σύστημα πληρώσεως.
Η θέρμανση του νερού της κεντρικής θέρμανσης επιτυγχάνεται με την λειτουργία των ηλεκτρικών αντιστάσεων που διαθέτουν εσωτερικά οι λέβητες και αναλόγως την θερμική απόδοσή τους διακρίνονται σε μονοφασικούς ή τριφασικούς.
Οι ηλεκτρικοί λέβητες συνεργάζονται με οποιαδήποτε συστήματα κεντρικής θέρμανσης δηλαδή με θερμαντικά σώματα νερού, με fan coil units και με ενδοδαπέδια θέρμανση.
Η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης μπορεί να επιτευχθεί με την εγκατάσταση ενός θερμοδοχείου (boiler) το οποίο θα ζεσταίνεται επίσης από τον ηλεκτρικό λέβητα.
Αποτελούν βέλτιστη λύση για εξοχικές κατοικίες όπως και διαμερίσματα.
Επίσης πολλά μοντέλα ηλεκτρικών λεβήτων προσφέρουν προεγκατεστημένο σύστημα αντιστάθμισης για αυτοματοποιημένη λειτουργία του συστήματος, όπου η θερμοκρασία προσαγωγής του νερού προς τα σώματα μεταβάλλεται συνεχώς με βάση την εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών λεβήτων, είναι:

Τοποθετούνται εύκολα και γρήγορα σε μικρούς χώρους λεβητοστασίων, σε μπαλκόνια, όπως και στο εσωτερικό της κατοικίας, χωρίς να απαιτούνται καπνοδόχοι και δεξαμενές καυσίμων.

Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας επιτρέπει την πληρωμή της αφού έχει καταναλωθεί, σε αντίθεση με τις περιπτώσεις χρήσης πετρελαίου, υγραερίου και στερεών καυσίμων που απαιτούν την προπληρωμή και αποθήκευση πριν την κατανάλωση τους. Επίσης η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνεργασία με την δυνατότητα χρονοπρογραμματισμού λειτουργίας του ηλεκτρικού λέβητα, μας επιτρέπει τέλεια εκμετάλλευση της ζώνης χρέωσης νυχτερινού ρεύματος για μεγαλύτερη οικονομία. Έτσι για παράδειγμα η παραγωγή και αποθήκευση του ζεστού νερού χρήσης όπως και η θέρμανση του χώρου μας σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες άνεσης μπορεί να γίνεται στις ώρες νυχτερινής χρέωσης.

Αθόρυβη λειτουργία και άνεση: Οι ηλεκτρικού λέβητες είναι πραγματικά αθόρυβη κατά τη λειτουργία τους και έχουν μικρές διαστάσεις πράγμα που τους κάνει κατάλληλους για τοποθέτηση σε οποιοδήποτε χώρο, ενώ ταυτόχρονα σας απαλλάσσει από συντηρήσεις –επισκέψεις στο λεβητοστάσιο.

Ασφαλής λειτουργία και μηδαμινά έξοδα συντήρησης: Οι περισσότεροι ηλεκτρικοί λέβητες λειτουργούν με ανοξείδωτες ατσάλινες (316 L) θερμαινόμενες αντιστάσεις και μαντεμένιο ή ανοξείδωτο εναλλάκτη, που εξασφαλίζει τη λειτουργία τους χωρίς προβλήματα και με πλήρη ασφάλεια. Επίσης το κόστος συντήρησης των ηλεκτρικών λεβήτων είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τους λέβητες πετρελαίου ή αερίου.

Σύστημα αντιστάθμισης στη λειτουργία του ηλεκτρικού λέβητα.

Το σύστημα αντιστάθμισης παρέχει αυτοματοποιημένη λειτουργία του συστήματος, όπου η θερμοκρασία προσαγωγής του νερού προς τα σώματα μεταβάλλεται συνεχώς με βάση την εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Επειδή κατά την μελέτη θέρμανσης η επιλογή των θερμαντικών σωμάτων μιας κατοικίας, γίνεται μα βάση τις δυσμενέστερες συνθήκες θερμοκρασίας περιβάλλοντος (π.χ στους 0oC εξωτερική θερμοκρασία, επιλέγουμε αντίστοιχη απόδοση θερμαντικού σώματος ώστε στον χώρο μας να έχουμε θερμοκρασία άνεσης 22oC με θερμοκρασία προσαγωγής ζεστού νερού από τον λέβητα προς το σώμα 75oC) καταλαβαίνουμε ότι οι παραπάνω συνθήκες θερμοκρασίας περιβάλλοντος συμβαίνουν για ένα μικρό τμήμα τις περιόδου θέρμανσης του σπιτιού μας και άρα τα θερμαντικά σώματα για την υπόλοιπη περίοδο θέρμανσης είναι μεγαλύτερα από αυτά που θα χρειαζόμασταν όταν για παράδειγμα η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 10oC.
Έτσι αλλάζοντας τη θερμοκρασία προσαγωγής ζεστού νερού από τον λέβητα προς τα θερμαντικά σώματα επιτυγχάνουμε τις ίδιες συνθήκες άνεσης για τον χώρο μας δηλαδή τους 22oC με χαμηλότερη όμως θερμοκρασία νερού.
Όσο λοιπόν μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος τόσο μικρότερη μπορεί να είναι η θερμοκρασία προσαγωγής ζεστού νερού από τον λέβητα και έτσι επιτυγχάνουμε ακόμα και για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου θέρμανσης της κατοικίας μας, μεγάλη οικονομία ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτή ακριβώς τη λειτουργία επιτυγχάνει το σύστημα αντιστάθμισης που σε πολλές περιπτώσεις συμπεριλαμβάνεται στις δυνατότητες λειτουργίας του λέβητα με την τοποθέτηση του εξωτερικού αισθητηρίου θερμοκρασίας περιβάλλοντος, αρκεί πάντα να προγραμματίζουμε τον λέβητα στην επιθυμητή καμπύλη αντιστάθμισης.

Αυξομείωση Ισχύος του ηλεκτρικού λέβητα.

Ο ηλεκτρικός λέβητας όσο μικρότερες είναι οι απαιτήσεις θερμικής ισχύος του σπιτιού μας τόσο αυτομάτως ελαττώνει τον αριθμό των ηλεκτρικών αντιστάσεων που βρίσκονται σε λειτουργία, ελαττώνοντας αντίστοιχα την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Έχοντας λοιπόν επιλέξει έναν λέβητα π.χ θερμικής ισχύος 20kW για τις απαιτήσεις των θερμικών φορτίων (θερμαντικών σωμάτων) του σπιτιού μας, όσο ελαττώνουμε τα φορτία (δηλαδή όσο κλείνουμε θερμαντικά σώματα) τόσο μειώνεται αυτομάτως η ισχύς του λέβητα και αντιστοίχως η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Επειδή η απομόνωση ενός ή περισσοτέρων θερμαντικών σωμάτων της κατοικίας μας πρέπει να γίνεται με βάση τις συνθήκες άνεσης του κάθε χώρου του σπιτιού μας, το να απομονώνουμε μόνοι μας κάποια θερμαντικά σώματα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση οικονομία διότι έτσι δημιουργούμε κρύα δωμάτια εντός της κατοικίας αυξάνοντας τις θερμικές απώλειες των διπλανών δωματίων προς αυτά τα οποία απομονώσαμε, με αποτέλεσμα το όλο σύστημα θέρμανσης να δουλεύει πλέον για περισσότερες ώρες καταναλώνοντας κατά συνέπεια περισσότερο πετρέλαιο. Η λύση σημαντικής εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος και επιτυχίας τέλειων συνθηκών άνεσης εντός της κατοικίας μας είναι η τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών στα θερμαντικά μας σώματα, ώστε κάθε φορά που σε κάποιο από τα δωμάτια του σπιτιού μας η θερμοκρασία του δωματίου έγινε ίση με την επιθυμητή θερμοκρασία που ρυθμίσαμε στην θερμοστατική κεφαλή στο αντίστοιχο σώμα, αυτομάτως το σώμα απομονώνεται. Αν αναλογιστούμε ότι σε μία κατοικία που διαθέτει π.χ 10 θερμαντικά σώματα για τις περισσότερες και ίσως πάνω από τις μισές ώρες τις ημέρας μπορεί και περισσότερα από 5 σώματα να έχουν απομονωθεί λόγω επιθυμητής θερμοκρασίας χώρου από τις θερμοστατικές κεφαλές και λάβουμε υπόψη μας ότι αντιστοίχως ο λέβητας μειώνει την ισχύ του και άρα την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω ότι έχει να θερμάνει λιγότερα σώματα, καταλαβαίνουμε ότι πλέον επιτυγχάνουμε τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας για την κατοικία μας χωρίς να μειώνουμε καθόλου τις συνθήκες θερμοκρασιακής άνεσης του σπιτιού μας.

Μεταφερθείτε στο e-shop για τις θερμοστατικές κεφαλές

Ζεστό νερό χρήσης με ηλεκτρικό λέβητα.

Σε πολλές περιπτώσεις ηλεκτρικών λεβήτων ο πίνακας ελέγχου λειτουργίας του λέβητα μπορεί να ελέγχει την παραγωγή και αποθήκευση ζεστού νερού χρήσης σε κάποιο θερμοδοχείο (boiler). Στην περίπτωση αυτή ένα αισθητήριο θερμοκρασίας ζεστού νερού χρήσης που τοποθετείται σε ειδική θέση (κυάθιο) στο boiler είναι απαραίτητο καθώς επίσης και μία τρίοδη βαλβίδα με ηλετροκινητήρα η οποία κατά την θέρμανση του νερού στο boiler θα διακόπτη τη ροή του ζεστού νερού από το λέβητα προς τα θερμαντικά σώματα και θα την επιτρέπει από τον λέβητα προς το boiler ή ένας δεύτερος κυκλοφορητής ο οποίος θα κυκλοφορεί το νερό του λέβητα προς το boiler ενώ ταυτόχρονα θα απενεργοποιείτε ο πρωτεύων κυκλοφορητής που στέλνει το νερό από τον λέβητα προς τα θερμαντικά σώματα.
Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι όταν ο λέβητας καλείτε να ζεστάνει το νερό χρήσης απενεργοποιεί την λειτουργία θέρμανσης του σπιτιού μας.

Επειδή ο παραπάνω έλεγχος και γενικότερα η θέρμανση του boiler από τον λέβητα θα πρέπει να επιτυγχάνεται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα διότι δεν μπορούμε να διακόπτουμε τη θέρμανση της κατοικίας για π.χ μία ολόκληρη ώρα (χωρίς να παραπονεθεί ο χρήστης του σπιτιού), πρέπει να επιλέξουμε θερμοδοχεία με εναλλάκτη μεγάλου μήκους (επιφανείας), κατάλληλης χωρητικότητας νερού για την εκάστοτε εφαρμογή και με μεγάλη προσοχή στη διαστρωμάτωση της θερμοκρασίας του νερού μέσα στο boiler. Γι΄αυτό λοιπόν η επιλογή του κατάλληλου θερμοδοχείου (boiler) είναι πολύ σημαντική.

Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι τα μέχρι σήμερα ευρέως διαδεδομένα boiler μικρής χωρητικότητας 80, 100, 120 λίτρα (που μοιάζουν με ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες) είναι ακατάλληλα για την παραπάνω εφαρμογή αφενός λόγω μικρής χωρητικότητας οπότε ο λέβητας θα αναγκάζεται να διακόπτει τη θέρμανση της κατοικίας σε τακτά χρονικά διαστήματα μόλις γίνεται χρήση του ζεστού νερού έστω από ένα άτομο και αφετέρου διότι συνήθως αυτά τα boiler δεν διαθέτουν ειδική θέση για την τοποθέτηση του αισθητηρίου θερμοκρασίας ζεστού νερού χρήσης του λέβητα.

Πρέπει ακόμα να λάβουμε υπόψη μας ότι η ενσωμάτωση ενός boiler (που μπορεί να είναι και ένα boiler τριπλής ενέργειας ηλιακού θερμοσίφωνα) στο ίδιο κύκλωμα με τα θερμαντικά σώματα επιφέρει λειτουργικά προβλήματα στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας από τον λέβητα, διότι για την θέρμανση του boiler απαιτείτε υψηλή θερμοκρασία νερού από τον λέβητα οπότε καταργείται αυτομάτως η λειτουργία αντιστάθμισης του λέβητα διότι σε όλες τις περιπτώσεις που λόγω της αντιστάθμισης σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος, το νερό του λέβητα επαρκεί ακόμα και σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 60oC να ζεστάνει την κατοικία μας, δεν μπορεί όμως να ζεστάνει το boiler λόγω χαμηλής θερμοκρασίας και έτσι αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε τον ηλεκτρικό λέβητα σε υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα η λειτουργία του να είναι περισσότερο δαπανηρή.
Τέλος να τονίσουμε ότι ειδικά για τους ηλεκτρικούς λέβητες διατίθενται πλέον θερμαντήρες νερού (boilers) ειδικής κατασκευής με όλες τις παροχές σύνδεσης στο πάνω μέρος τους, με μεγάλη επιφάνεια εναλλαγής στον εναλλάκτη και με αναμονές για τοποθέτηση αισθητηρίων θερμοκρασίας νερού, τα οποία μπορούν να τοποθετούνται ακριβώς κάτω από τον ηλεκτρικό λέβητα, γεγονός που χαρίζει μεγάλη εργονομία και οικονομία χώρου.

Μεταφερθείτε στο e-shop για τα boiler ηλεκτρικών λεβήτων

Σχεδιασμός εφαρμογής ηλεκτρικών λεβήτων και βοηθητικά υλικά εγκατάστασης

Η εφαρμογή μας πέρα από τον ηλεκτρικό λέβητα μπορεί να
περιλαμβάνει συνεργασία, με κάποιο υδραυλικό τζάκι – λέβητας, αντλία θερμότητας, ηλιακούς συλλέκτες, θερμοδοχείο για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, ηλιακό θερμοσίφωνα κλπ. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να σχεδιαστεί άρτια τόσο η υδραυλική του εγκατάσταση όσο και ο αυτοματισμός του.

Εξίσου σημαντική είναι και η επιλογή των υπολοίπων υλικών εγκατάστασης που θα χρειαστούμε για το σύστημα μας όπως π.χ τυχόν δευτερεύοντες κυκλοφορητές, δοχεία διαστολής, τρίοδη βάνα με ηλεκτροκινητήρα, κατάλληλα φίλτρα νερού (υδροκυκλωνικά – μαγνητικά) για την προστασία του ηλεκτρικού λέβητα, διαστασιολόγηση και επιλογή σωληνώσεων και λοιπού εξοπλισμού, σωστών μονώσεων των δικτύων θέρμανσης κλπ.

Δωρεάν Μελέτη

Δωρεάν υπολογισμός του ηλεκτρολέβητα για την εφαρμογή σας

Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας για να συνεχίσετε

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζεται προβλήματα με το λογαριασμό σας παρακαλώ επικοινωνήστε με τον διαχειριστή