Σόμπες Ξύλου

Η σόμπες ξύλου αποτελούν τον παραδοσιακό τρόπο θέρμανσης με ξύλα από παλιά μέχρι και σήμερα για πάρα πολλές κατοικίες.
Η ξυλόσομπα, ειδικά στις μέρες μας όπου η τιμή του πετρελαίου είναι πλέον απαγορευτική για τη θέρμανση πολλών νοικοκυριών, έχει δώσει την λύση σε πολλά σπίτια τα τελευταία χρόνια. Είναι σίγουρα μία λύση που συνδυάζει χαμηλό κόστος λειτουργίας αλλά και χαμηλό κόστος αγοράς και τοποθέτησης.
Οι σόμπες ξύλου έχουν επίσης το χαρακτηριστικό ότι μπορούν να τοποθετηθούν στον χώρο γρήγορα και εύκολα, ακόμα και αν δεν υπάρχει καμία υποδομή.
Τα μοντέλα που διακρίνουν τις σόμπες ξύλου είναι πολλά και μπορούν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης αλλά και τις αισθητικές απαιτήσεις οποιοδήποτε πελάτη.
Κλασσικές, με ή χωρίς φούρνο μαγειρέματος, ενεργειακές, αερόθερμες, ατσάλινες, μαντεμένιες, για σύνδεση με σώματα καλοριφέρ, είναι οι περισσότερες κατηγορίες που συναντάμε.
Η τεχνολογική εξέλιξη και οι σύγχρονες απαιτήσεις τις αγοράς οδήγησαν στην παραγωγή σύγχρονων και πιστοποιημένων εστιών καύσης ξύλου τις ενεργειακές θερμάστρες, που επιτυγχάνουν μεγάλη οικονομία καύσης, ασφάλεια λειτουργίας, μεγάλη απόδοση και τέλεια αισθητική.
Η ενεργειακή θερμάστρα ή ενεργειακή ξυλόσομπα προσφέρει την ευκολία στην τοποθέτηση και στην χρήση μιας παραδοσιακής θερμάστρας με όλα εκείνα τα ωφέλει που συνοδεύουν τον χαρακτηρισμό «ενεργειακή» που είναι η υψηλή ισχύς και απόδοση, η χαμηλή κατανάλωση ξύλου, η ρυθμιζόμενη καύση, η χαμηλή εκπομπή ρύπων, ακόμα και η διανομή της θέρμανσης σε άλλα δωμάτια με την χρήση βεντιλατέρ.
Οι ενεργειακές σόμπες ξύλου είναι ένας σύγχρονος τρόπος θέρμανσης, που συνδυάζει υψηλή απόδοση καύσης με εξαιρετική ενεργειακή οικονομία. Η ποιότητα καύσης των σύγχρονων ενεργειακών σομπών, επιτρέπει την αποτελεσματική θέρμανση μεγάλων χώρων, προσφέροντας παράλληλα σημαντική οικονομία κατά τη χρήση. Οι ενεργειακές σόμπες μπορούν να αποδώσουν περισσότερη θερμότητα από αυτή που απέδιδαν οι κλασικές σόμπες, καταναλώνοντας σημαντικά λιγότερα ξύλα.
Μάλιστα οι σύγχρονες σόμπες ξύλου, έχουν μοντέρνο σχεδιασμό, είναι απολύτως ασφαλείς και οι πόρτες από πυράντοχο κρύσταλλο επιτρέπουν την άμεση οπτική επαφή με τις φλόγες, προσδίδοντας γοητεία και ζεστασιά στο χώρο που βρίσκονται και μπορούν να εναρμονιστούν αρχιτεκτονικά με όλους του χώρους.

Ενεργειακές Σόμπες Ξύλου

Αποτελούν τις σύγχρονες θερμάστρες ξύλου, με μοντέρνο σχεδιασμό, πρωτογενής και δευτερογενής καύση ξύλου, κεραμικό τζάμι, επένδυση του χώρου καύσης με βερμικουλίτη ή μαντέμι. Οι ενεργειακές σόμπες ξύλου λόγω του τρόπου καύσης και του σχεδιασμού τους προσφέρουν μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση του σε σχέση με τις παραδοσιακές ξυλόσομπες, έχοντας σημαντικά μεγαλύτερη απόδοση θέρμανσης και πιστοποίηση κατασκευής. Επίσης παρέχουν μέγιστη ασφάλεια λειτουργίας και σύγχρονη αισθητική ενσωμάτωση στον χώρο. Διατίθενται σε πολλά μοντέλα σύμφωνα με την θερμική ισχύς τους αλλά και τον σχεδιασμό τους.

Φυλλάδιο

Αερόθερμες Σόμπες Ξύλου

Ενσωματώνουν τα πλεονεκτήματα των ενεργειακών θερμαστών και διαθέτουν επιπλέον ανεμιστήρα και χειριστήριο για την μεταφορά του ζεστού αέρα σε μεγάλους χώρους έως και 250 τετραγωνικά. Επιτυγχάνουν γρήγορη θέρμανση και μπορούν να λειτουργήσουν με την ενεργοποίηση του ανεμιστήρα για άμεση θέρμανση αλλά και διακόπτοντας τη λειτουργία του, ως ενεργειακές σόμπες. Υπάρχουν μοντέλα με ή χωρίς φούρνο μαγειρέματος.

Δείτε το εμπορικό φυλλάδιο με τις αερόθερμες σόμπες ξύλου.

Μεταφερθείτε στο e-shop για να δείτε τις αερόθερμες σόμπες ξύλου.

Παραδοσιακές ξυλόσομπες

Διαχρονική αξία, σε πολλά σχέδια, με φούρνο ή χωρίς, εμαγιέ, μαντεμένιες, μασίνες.
Επί σειρά ετών ζεσταίνουν οικονομικά χιλιάδες νοικοκυριά.

Φυλλάδιο

Υδραυλικές σόμπες ξύλου για σύνδεση με καλοριφέρ.

Οι υδραυλικές σόμπες ξύλου επιτυγχάνουν την κεντρική θέρμανση του σπιτιού ζεσταίνοντας το χώρο με την κυκλοφορία ζεστού νερού στα σώματα του καλοριφέρ, λειτουργούν δηλαδή όπως ένας λέβητας και έτσι επιτυγχάνουν κεντρική θέρμανση όλης της κατοικίας. Με το ζεστό νερό που παράγει η σόμπ; καλοριφέρ μπορούμε να ζεστάνουμε ομοιόμορφα όλο το σπίτι μας μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, ενώ ζεσταίνουν επίσης και το boiler για να έχουμε ζεστό νερό χρήσης. Μπορεί να συνδεθούν παράλληλα με λέβητα πετρελαίου, αερίου, στερεών καυσίμων, με ηλεκτρικό λέβητα ή και με αντλία θερμότητας.
Οι υδραυλικές σόμπες ξύλου συνεργάζονται με θερμαντικά σώματα νερού όλων των τύπων (πάνελ, φέτες κλπ), με τερματικές μονάδες αέρα – νερού (fan coil units) και με ενδοδαπέδια θέρμανση (με τις κατάλληλες διατάξεις ελέγχου θερμοκρασίας νερού προσαγωγής).

Κατά την εγκατάσταση μιας υδραυλικής σόμπας καλοριφέρ πρέπει να ακολουθήσουμε μια σειρά συγκεκριμένων βημάτων για να έχουμε απόδοση, οικονομία και ασφάλεια κατά τη λειτουργία της.
Η σωστή επιλογή της θέσης όπου θα τοποθετηθεί η σόμπα – λέβητας είναι το πρώτο βήμα. Η θέση του δωμάτιο που θα τοποθετηθεί, η διαδρομή της καμινάδας, οι αποστάσεις και οι διαδρομές των υδραυλικών σωληνώσεων, η θέση τοποθέτησης του βοηθητικού εξοπλισμού (κυκλοφορητής, δοχείο διαστολής, βαλβίδες ασφαλείας κλπ), το σημεία λήψης φρέσκου αέρα από το περιβάλλον, η στατική επάρκεια και η διάνοιξη οπών για την καμινάδα και τις σωληνώσεις, θα πρέπει να αποτελέσουν βασικά στοιχεία για την επιλογή της θέσης τοποθέτησης της σόμπας. Φυσικά η εναρμόνιση στην αρχιτεκτονική διαρρύθμιση του δωματίου και η εύκολη πρόσβαση για την τροφοδοσία των ξύλων και την απόρριψη της στάχτης κατά τον καθαρισμό της σόμπας, θα πρέπει επίσης να ληφθούν σοβαρά υπόψη στην επιλογή της θέσης εγκατάστασης της σόμπας.

Αφού επιλέξουμε τη θέση τοποθέτησης της σόμπας σειρά έχει η διάνοιξη οπών στους τοίχους και τυχόν και στην οροφή αφενός για την λήψη φρέσκου αέρα και αφετέρου για την διαδρομή της καμινάδας. Επίσης διάνοιξη οπών σε τοίχους, δάπεδα ή οροφές θα χρειασθούν για την όδευση των υδραυλικών σωληνώσεων.
Εξοπλισμός εγκατάστασης υδραυλικού δικτύου.

Για την υδραυλική διασύνδεση της υδραυλικής σόμπας – λέβητας, απαιτείται μία σειρά υλικών εγκατάστασης.
Η επιλογή ανοικτού ή κλειστού δοχείου διαστολής είναι μία από τις βασικότερες. Τα ανοικτά δοχεία διαστολής έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στην περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος με την προϋπόθεση πάντα ότι το δοχείο και οι σωληνώσεις πλήρωσης και εκτόνωσης δεν έχουν παγώσει ή βουλώσει. Επίσης το ανοικτό δοχείο διαστολής πρέπει να τοποθετείται τουλάχιστον ένα μέτρο πάνω από το υψηλότερο σημείο της εγκατάστασης, δηλαδή αν έχουμε ένα boiler στο πατάρι του μπάνιου και από πάνω είναι η ταράτσα του σπιτιού, το δοχείο πρέπει να τοποθετηθεί σε βάση και να βρίσκεται τουλάχιστον ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια της ταράτσας. Επίσης αν η εγκατάσταση θέρμανσης του σπιτιού μας περιλαμβάνει ηλιακό θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας τότε το ανοικτό δοχείο πρέπει να τοποθετηθεί τουλάχιστον ένα μέτρο ψηλότερο από το boiler του ηλιακού. Οι παραπάνω δεσμεύσεις σε σχέση και με τις σωληνώσεις πλήρωσης και εκτόνωσης από το δοχείο μέχρι τη σόμπα, δημιουργούν πολλές φορές δύσκολη ή ακόμα και απίθανη τόσο κατασκευαστικά άλλα και αισθητικά την επιλογή τοποθέτησης ανοικτού δοχείου διαστολής.

Γενικότερη η σύγχρονη τάση οδηγεί σε εγκατάσταση με κλειστό δοχείο διαστολής και μιας μπαταρίας (ups) η οποία θα τροφοδοτεί τον κυκλοφορητή του συστήματος για ένα χρονικό διάστημα ικανό για την αποθέρμανση του τζακιού, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Επίσης η εγκατάσταση ενός υδραυλικού κιτ (όπως εμπορικά συνηθίζεται να λέγεται) το οποίο περιλαμβάνει έναν πλακοειδή εναλλάκτη, έναν πρωτεύον κυκλοφορητή που κυκλοφορεί το νερό από το τζάκι στον εναλλάκτη και έναν δευτερεύον κυκλοφορητή που κυκλοφορεί το νερό από τον εναλλάκτη στο σύστημα θέρμανσης του σπιτιού (π.χ θερμαντικά σώματα), μας δίνει τη δυνατότητα τοποθέτησης ανοικτού δοχείου διαστολής στο πρωτεύον κύκλωμα ανάμεσα στο τζάκι και τον εναλλάκτη, ενώ στο δευτερεύον κύκλωμα ανάμεσα στον εναλλάκτη και τα θερμαντικά σώματα τοποθετείται κλειστό δοχείο διαστολής και αυτόματος πληρώσεως. Το σύστημα αυτό μας εξασφαλίζει ασφάλεια στην περίπτωση διακοπή ρεύματος (λόγω του ανοικτού δοχείου διαστολής) και σωστή λειτουργία του κλειστού κυκλώματος της θέρμανσης, χωρίς τις δύσκολες περιπτώσεις εγκλωβισμού αέρα που υπάρχουν συνήθως με τα ανοικτά δοχεία. Επίσης να τονίσουμε ότι σε αυτήν την περίπτωση το ανοικτό δοχείο δεν απαιτείται να τοποθετείται τουλάχιστον ένα μέτρο πάνω από το υψηλότερο σημείο της εγκατάστασης αλλά μόνο υψηλότερα από την σόμπα δηλαδή ακόμα και στον εξωτερικό τοίχο π.χ του μπαλκονιού, γεγονός που μας εξασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια από παγωνιές λόγο του μικρότερο πλέον όγκου του δοχείου και τον λιγότερων μέτρων σωληνώσεων πλήρωσης και εκτόνωσης.

Στα ασφαλιστικά συστήματα της εγκατάστασης θα περιλαμβάνονται οπωσδήποτε βαλβίδες ασφαλείας θερμοκρασίας και πιέσεως οι οποίες θα εκτονώνουν σε περίπτωση υπέρβασης της θερμοκρασίας του νερού που βρίσκεται μέσα στο τζάκι μεγαλύτερης από 95ο C ή αύξηση της πιέσεως μεγαλύτερη από 3,0 bar.
Η πλήρωση του συστήματος δεν ενδείκνυται να γίνεται με αυτόματο πληρώσεως αλλά καλύτερα να τοποθετηθεί μειωτής πιέσεως ώστε να εξασφαλίζεται η γρήγορη και με μεγάλη παροχή ροή νερού στην περίπτωση εκτόνωσης της θερμικής βαλβίδας. Στην περίπτωση που η σόμπα διαθέτει σερπαντίνα υδρόψυξης τότε ο μειωτής πιέσεως θα τοποθετηθεί στην είσοδο κρύου νερού της σερπαντίνας, ενώ στο κλειστό κύκλωμα της σόμπας θα τοποθετηθεί αυτόματος πληρώσεως.
Η επιλογή του κλειστού δοχείου διαστολής γίνεται με βάση τον όγκο του νερού της εγκατάστασης και του στατικού ύψους της.
Η επιλογή του κυκλοφορητή γίνεται αντιστοίχως με βάση την παροχή του νερού που απαιτείται στην εγκατάσταση μας και της πτώσης πίεσης του δικτύου θέρμανσης.
Η τοποθέτηση μιας τρίοδης αναμικτικής βαλβίδας φορτίου εξασφαλίζει προστασία της εστίας από χαμηλές θερμοκρασίες νερού στην επιστροφή της σόμπας, που έχουν σαν αποτέλεσμα τις θερμικές καταπονήσεις και την συσσώρευση πίσσας στο εσωτερικό της εστίας.
Η εγκατάσταση ενός δοχείου αδρανείας εξασφαλίζει λιγότερη κατανάλωση ξύλων και η τροφοδοσία της σόμπας γίνεται σαφώς σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
Μία σειρά από σχεδιαστικές παραμέτρους του συστήματος, όπως συνεργασία της σόμπας με λέβητα (πετρελαίου, αερίου, ηλεκτρικό) ή με αντλία θερμότητας ή και με ηλιακούς συλλέκτες για την υποβοήθηση του συστήματος θέρμανσης, η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε συνεργασία με ένα boiler ή με εναλλάκτη ζεστού νερού καθώς και ο αυτοματισμός λειτουργίας του, αποτελούν αντικείμενο εξειδικευμένης μελέτης που πρέπει να συνοδεύει την εγκατάσταση για να πετύχουμε το απαιτούμενο αποτέλεσμα δηλαδή ασφάλεια, απόδοση, σύγχρονες συνθήκες άνεσης και μεγάλη οικονομία.

Η εταιρία Η/Μ ΕΡΓΑ – ΠΑΛΙΟΓΙΑΝΝΗΣ σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές υδραυλικών ενεργειακών τζακιών καλοριφέρ Edilkamin και Thermiki, αποτελεί εξειδικευμένο κατάστημα, προσφέροντας εμπεριστατωμένη μελέτη υπολογισμού, άρτια εφαρμογή και ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη, συντήρηση και after sales service και εγγυάται τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας με τις βέλτιστες συνθήκες άνεσης του κτιρίου σας.

Φυλλάδιο

Δωρεάν Μελέτη

Καμινάδες

Η καμινάδα της σόμπας έχει εξίσου μεγάλη. Η διατομή της έχει σχέση με το συνολικό μήκος και ύψος της όδευσης, την έξοδο καυσαερίων του τζακιού και τις οδηγίες του κατασκευαστή. Στην περίπτωση τοποθέτησης μια νέας καμινάδας σε υφιστάμενο κτίριο επιλέγουμε ανοξείδωτη καμινάδα διπλού τοιχώματος λείας επιφάνειας (όχι ελικοειδής) με θερμική μόνωση. Σημειώνουμε επίσης ότι τα πρώτα μέτρα της διαδρομής της από την έξοδο καυσαερίων της σόμπας, τα οποία βρίσκονται εντός της κατοικίας μπορεί να είναι με ειδικά τεμάχια και εξαρτήματα από εμαγιέ, γαλβανιζέ ή ακόμα και αμόνωτα ανοξείδωτα για να εκμεταλλευόμαστε την θερμότητα των καυσαερίων κατά την διαδρομή τους εντός των αγωγών που είναι τοποθετημένοι μέσα στο σπίτι (προσοχή όμως γιατί στην περίπτωση του ανοξείδωτου ειδικά τα πρώτα μέτρα από την έξοδο καυσαερίων της σόμπας μπορεί να αλλάξει χρώμα στο ανοξείδωτο λόγω θερμοκρασίας).
Για την εξωτερική όδευση της καμινάδας προτείνεται ανοξείδωτη μονωμένη διπλού τοιχώματος καμινάδα, δεν είναι όμως σπάνιο να χρησιμοποιούνται πολλές φορές αμόνωτες ανοξείδωτες ή ακόμα εμαγιέ και γαλβανιζέ. Σίγουρα τα εμαγιέ ή γαλβανιζέ τεμάχια δν εξασφαλίζουν μεγάλο χρόνο ζωής της εξωτερικής καμινάδας. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε όλα τα σημεία σύνδεσης των τεμαχίων της καμινάδας ώστε να επιτυγχάνετε άριστη στεγανοποίηση. Αποφεύγουμε την τοποθέτηση αεραγωγών τύπου ελικοειδούς σπιράλ αλουμινίου ή και ανοξείδωτου για λόγους ασφάλειας κα σωστής λειτουργίας, διότι στα σπιράλ πολύ σύντομα θα συσσωρευτεί κάπνα.
Το τελείωμα της καμινάδας πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον 1,5 μέτρο πάνω από την ταράτσα ή τον κορφιά της κεραμοσκεπής και να τοποθετείται ένα καπέλο με προστασία στους ανέμους και τη βροχή.

Δείτε το εμπορικό φυλλάδιο με τις καμινάδες για σόμπες ξύλου.

Δείτε καμινάδες για σόμπες στο eshop….

Συντήρηση - Καθαρισμός

Η κατασκευή των σύγχρονων ενεργειακών θερμαστρών είναι τέτοια ώστε να διευκολύνει τον εξωτερικό αλλά και τον εσωτερικό καθαρισμό. Ένα μεγάλο συρτάρι για την συγκέντρωση της στάχτης που παράγεται από την καύση, βοηθά στην απομάκρυνσή της με ευκολία.
Συνίσταστε το δοχείο στάχτης της εστίας να καθαρίζεται σε καθημερινή βάση πριν το πρώτο άναμμα της σόμπας, το τζάμι να καθαρίζεται επίσης σε τακτά διαστήματα μόλις αυτό γίνει θολό ή μαύρο και να ελέγχεται το πυρίμαχο κορδόνι στεγανοποίησης που βρίσκεται περιμετρικά της πόρτας. Στην περίπτωση που αυτό έχει αρχίσει να φθείρετε καλό είναι να αντικατασταθεί αμέσως διότι η όχι τέλεια στεγανοποίηση της πόρτας αφενός μπορεί να δημιουργήσει καυσαέρια και δυσοσμία στον χώρο μας, αφετέρου η είσοδος αέρα στον θάλαμο καύσης που μπορεί να εισέλθει πλέον από την πόρτα μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ρύθμιση της καύσης.
Ο γενικότερος καθαρισμός της σόμπας και οπωσδήποτε της καμινάδας, είναι επίσης σημαντικό να γίνεται τουλάχιστον στην ετήσια συντήρηση, η οποία είναι καλό να πραγματοποιείται στο τελείωμα της σεζόν λειτουργίας της συσκευής και όχι στο ξεκίνημα, ώστε τα κατάλοιπα καύσης που έχουν συσσωρευτεί στις διαδρομές της εστίας και της καμινάδας να απομακρύνονται πριν την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος το καλοκαίρι, διότι η υγροποίηση που θα συμβεί είναι ιδιαίτερα διαβρωτική για όλα τα μεταλλικά μέρη με τα οποία βρίσκεται σε επαφή.

Δείτε υλικά καθαρισμού για σόμπες στο eshop….

Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας για να συνεχίσετε

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζεται προβλήματα με το λογαριασμό σας παρακαλώ επικοινωνήστε με τον διαχειριστή